Selecteer een pagina

Binnenkort is het voor software ontwikkelaars mogelijk om software te ontwikkelen die informatie over parkeerplekken geeft. De informatiebron zal afkomstig zijn van de overheid en kunnen softwareontwikkelaars met de data aan de slag. Zo kan de gebruiker aan de hand van bijvoorbeeld een applicatie op voorhand achterhalen of er een parkeerplek vrij is op een desbetreffende locatie.

De Ministerie van Infrastructuur en Milieu wil dit jaar beginnen met deze informatie ontsluiting en heeft er onlangs 1 miljoen euro voor vrijgemaakt. Naast de beschikbaarheid wilt de overheid ook informatie vrijgeven over de tarieven en openingstijden van parkeerplaatsen. Allereerst zullen de gegevens uit Rotterdam, Amsterdam en Utrecht verzameld worden. Uiteindelijk willen ze aan het begin van 2015 de meeste data uit Nederland beschikbaar hebben. Deze informatie wordt onder andere gestandaardiseerd en openbaar gemaakt, waarbij het dus niet alleen om statische maar ook real-time informatie gaat.

Minister Schultz laat weten dat marktpartijen de gegevens mogen gebruiken voor persoonlijke en actuele reisinformatie. Ze denkt dat het gebruik van deze data een positief effect zal hebben op de doorstroom van verkeer en vermindering van uitstoot.