Selecteer een pagina

Veel bedrijven welke de vraag krijgen of zij kiezen voor maatwerk software of standaardsoftware zullen kiezen voor standaardsoftware. Toch is deze keuze vaak niet goed onderbouwd, vaak denken ze eerder dat maatwerk software een stuk duurder is en daarnaast moeilijker is in ontwikkeling en dus tijd kost. Toch is dit niet altijd het geval.

Van standaard software wordt meestal gekozen omdat men denkt dat dit goedkoper is. Daarnaast speelt ook de betrouwbaarheid door de doorontwikkeling een grote rol en gaat men er van uit dat er meer hulp geboden kan worden als er onderhoud nodig is.  Toch is het verschil tussen maatwerk software en standaard software vooral afhankelijk van de kwaliteit van het applicatiebeheer.

Het voornaamste doel van software is natuurlijk dat deze aan dient te sluiten op de behoefte van de organisatie. Software dient natuurlijk voornamelijk ondersteunend te werken. In de standaard software staat de functionaliteit vast, het kan dus voorkomen dat deze niet helemaal aansluit en zo knelpunten veroorzaakt. Bij maatwerk software kun je in principe vragen wat je wilt, het is dan alleen net de vraag of de mogelijkheid er is compleet aan deze vraag te voldoen in de functionaliteit.