Selecteer een pagina

Houtrot is iets waar je veel mee te maken krijgt in de schilderswereld. Maar wat betekent het eigenlijk? En is dit voor jou als huiseigenaar eenvoudig op te lossen of te voorkomen? Antwoorden op al dit soort vragen lees je in deze tekst. Lees snel verder als je meer wilt weten over alles wat met houtrot te maken heeft. 

Hoe ontstaat houtrot in houten objecten?

Wanneer vochtig hout niet goed op kan dragen, ontstaat er na verloop van tijd schimmel in het hout wat het hout kan aantasten. Dit zorgt ervoor dat het hout op den duur gaat rotten. Rottend hout kan aangepakt worden met EazyFix. Vochtig hout is heel lastig te voorkomen. Zeker op het moment dat het hout buiten staat en met verschillende weersinvloeden in aanraking komt. 

Houtrot is in sommige gevallen niet te voorkomen

Houtrot is bij hout dat buiten staat soms gewoon niet te voorkomen. Er zijn wel verschillende dingen die gedaan kunnen worden om het rotten van hout zoveel mogelijk te vermijden. Een kozijn van hout is iets wat kan gaan rotten bijvoorbeeld. Check daarom zo nu en dan of het hout nog in goede staat is. Nu denk je misschien dat alleen hout wat buiten staat kan rotten, maar dit is niet het geval. Ook binnenshuis kan hout rotten. Kamers met een hoog vochtgehalte, zoals de kelder, keuken of badkamer zijn plekken waar snel schimmels ontstaan en het hout dus een grote kans heeft om te gaan rotten. Door gebruik te maken van goede afwateringsystemen en ventilatie, maak je het de schimmels een stuk lastiger en is de kans op aantasting dus ook een stuk lager. Let hier dus goed op bij vochtige kamers!

Wat kan je doen aan hout wat gaat rotten? 

Wanneer je hout hebt dat rot is, kun je dit repareren met epoxy. Het is heel belangrijk dat je houtrot zo snel mogelijk onschadelijk maakt. Dit betekent dat je het rottende hout weggehaald en het opvult met epoxy. Als je het rotte hout niet weghaalt, zal de rotting door blijven gaan tot alles is ‘opgevreten’. Na verwijdering kunnen de beschadigde delen opgevuld worden met een epoxy. Overschilderen kan de epoxy maskeren, bij blank hout staat het minder mooi.