Selecteer een pagina

Je kunt dan wel in het bezit zijn van officiële documenten die je in het buitenland wilt gebruiken, zonder legalisatie handtekening zijn de documenten tamelijk waardeloos. Met de legalisatie wordt de handtekening voor echt verklaard. Zo weet iedereen dat de handtekening daadwerkelijk door jou gezet is en door niemand anders. Je toont daarmee de betrouwbaarheid van het document aan.

Legalisatie handtekening ook ter voorkoming van misbruik

Mensen die regelmatig zaken doen in het buitenland en daar met officiële documenten werken, weten dat de legalisatie handtekening iets is waar je simpelweg niet aan ontkomt. Behalve dat jij de echtheid van de handtekening aantoont, wordt door legaliseren ook misbruik voorkomen. Daarmee wordt de noodzaak van het legaliseren van de handtekening nog maar eens extra aangetoond.

Je handtekening plaatsen in het bijzijn van de notaris

Wat legalisatie handtekening dan precies inhoudt? Het is niets meer of minder dan dat een notaris, een notariële medewerker of een gemeentelijke ambtenaar vaststelt dat jij zelf de documenten hebt ondertekend. Op die manier kan geen enkel misverstand ontstaan over de authenticiteit van de handtekening die gezet is. Verder verklein je zo de kans op misbruik. De daadwerkelijk legalisatie handtekening heeft weinig om het lijf. Het is niet veel meer dan het plaatsen van je handtekening in het bijzijn van de notaris. Daarbij laat je tegelijk een geldig paspoort, ID-kaart of een geldig Nederlands rijbewijs zien.

Notaris stelt een verklaring op

Vervolgens stelt de notaris een verklaring op waarin de notaris verklaart dat jij de handtekening hebt geplaatst in aanwezigheid van de notaris. De notaris ondertekent de verklaring en in de meeste gevallen wordt ook een stempel van het notariskantoor geplaatst. De getekende verklaring, de legalisatie handtekening dus, laat je vervolgens samen met een kopie van je legitimatiebewijs achter bij de notaris.

Notaris kan je breder van dienst zijn

Als je toch bij de notaris bent, weet dan dat die je ook kan helpen met het waarmerken van een kopie van officiële documenten. De notaris verzekert zo dat de inhoud van een kopie overeenkomt met de inhoud van het origineel document. Voor legalisatie handtekening kun je terecht bij alle notarissen in ons land. Dat geldt uiteraard ook bij de gemeentelijke ambtenaren van alle gemeenten in Nederland. Je kunt de legalisatie dus wel zien als dat met zekerheid vaststaat dat jij het bent die getekend heeft en helemaal niemand anders. De officiële documenten krijgen daardoor wel waarde en je kunt nu wel zaken doen met die documenten. Zeker ook in het buitenland dus.

Maak wel eerst een afspraak bij het notariskantoor

Hoewel elke notaris je kan helpen bij de legalisatie handtekening, is het wel verstandig om eerst een afspraak te maken. Check bovendien de geldigheid van je legitimatie. Want is die niet geldig, dan kan je handtekening niet voor echt verklaard worden. Het legaliseren van je handtekening kost geld. Dit kan per notariskantoor verschillen. Ingewikkeld is het verder zeker niet, uitermate belangrijk kan de legalisatie van de handtekening daarentegen wel zijn.