Selecteer een pagina

Dat zorgpremies jaarlijks stijgen is misschien niets nieuws, maar de verwachting is dat deze door Corona nog meer zullen stijgen. In 2021 merken we er misschien nog niet zo veel van, maar in 2022 zal de zorgpremie stijgen. 

‘Premies in 2021 met honderden euro’s omhoog’

Dat is wat in het voorjaar van dit jaar geroepen werd, toen Corona net om zich heen begon te slaan. Gelukkig lijkt het erop dat het zo’n vaart niet zal lopen. De eerste premies voor 2021 zijn namelijk bekend en deze zijn niet zo exorbitant gestegen als wat verwacht werd. Zorgverzekeringen hebben tot uiterlijk 12 november 2020 om hun premies voor het volgende jaar bekend te maken. Veel verzekeraars doen dit al in de aanloop naar 12 november, dus sommige premies zijn ook al eerder te vergelijken. Wil je weten wat voor jou de goedkoopste zorgpremie is? Vergelijk deze dan via Vergelijkdezorgverzekeringen.nl

Stijging van zorgkosten realistisch

Het is natuurlijk goed om verschillende zorgaanbieders en polissen te vergelijken met elkaar. Je wilt namelijk gebruik van de beste zorg, maar als het even kan wel tegen een gunstig tarief. Toch zullen de kosten voor zorgpremies de komende jaren blijven stijgen. Dit komt enerzijds door de uitgestelde zorg uit 2020. Operaties en medische behandelingen die onder niet-noodzakelijke zorg vielen, zijn uitgesteld. In de zorg is uitstel echter geen afstel, want deze behandelingen zullen op latere termijn alsnog uitgevoerd moeten worden. Het is daarom te verwachten dat in 2021 en 2022 er weer declaraties zullen komen voor reguliere zorg. Wanneer de zorgkosten stijgen, zullen deze wel door iemand betaald moeten worden, daarom zullen de zorgpremies ook na 2021 blijven stijgen.

Financiële steun voor ziekenhuizen

Kort nadat de eerste golf van Covid-19 uitbrak, werd er al door zorgverzekeraars bekend gemaakt dat er voor de zorg speciale regelingen zouden komen. Deze regelingen zijn bedoeld om de extra kosten voor ziekenhuizen op te vangen. Ook zorgverleners die minder omzet kunnen draaien (zoals tandartsen, fysiotherapeuten en diëtisten) kunnen gecompenseerd worden met een speciale compensatieregeling. Hiermee kunnen faillisementen van behandelklinieken voorkomen worden. Je kunt via de KvK checken of je aanspraak kunt maken op bepaalde regelingen. 

Mocht later blijken dat de zorgverlener het omzetverlies kan inhalen, dan wordt dit verrekent met de eigen bijdrage die ze hebben ontvangen. De regeling geldt voor: tandartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, wijkverpleegkundigen, zelfstandige behandelcentra en medisch-specialistische zorgverleners.