Selecteer een pagina

Als je binnenkort de buitenkant van je woning wilt opknappen of een stelling in een loods moet opbouwen, dan is het erg handig om over een rolsteiger te beschikken. Wanneer je een rolsteiger hebt gehuurd, maar geen ervaring hebt met rolsteigers, dan is de kans groot dat je niet goed weet waar je rekening mee moet houden als je deze gaat opbouwen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en daarom moet je goed weten waar je rekening mee moet houden. 

De leuningen moeten verplicht geplaatst worden 

Een steiger is vaak voorzien van meerdere platforms. Een platform is de plaat waar je op kunt staan en deze is vaak erg smal. Er is dus altijd een risico aanwezig dat je tijdens het opbouwen van de steiger ten val zult komen. In Nederland is het daardoor verplicht om eerst de leuningen te plaatsen en dan pas verder te gaan met het opbouwen van de rest van de steiger. De leuning van de rolsteiger beschermt je niet alleen tegen een val, maar ook maakt het de rolsteiger steviger en is de kans op instorting veel kleiner. 

De bodem moet stevig zijn

Wanneer je een rolsteiger gaat opbouwen, dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat de ondergrond of bodem stevig moet zijn. Plaatst een rolsteiger daarom nooit op gras of in zand, want dan kan de rolsteiger instabiel worden en omvallen. Je kunt daardoor ernstig gewond raken, vooral als je op de rolsteiger staat. Mocht je geen andere keus hebben, dan is het aan te raden om een ijzeren plaat op de grond neer te leggen. Hierdoor wordt het risico op verzakking een stuk minder groot. 

Opbouw uitbesteden 

Het opbouwen van een steiger is vrij eenvoudig, maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Het is daarom verstandig om eens te kijken naar het uitbesteden van de opbouw van de rolsteiger. Je bent er dan van verzekerd dat de steiger op de juiste manier wordt opgebouwd en dat de rolsteiger ook veilig gebruikt kan worden. Een rolsteiger opbouwen kun je het beste laten doen door het verhuurbedrijf waarbij je de rolsteiger gehuurd hebt. Houd er wel rekening mee dat hiervoor wel extra kosten in rekening gebracht kunnen worden, maar dat is vrij logisch.