Selecteer een pagina

Wanneer je vandaag de dag een kijkje neemt in een willekeurige horecakeuken zie je allerlei apparaten en machines staan. Dat was vroeger wel anders. Toen werd alles nog met de hand gedaan. Daarom kijken we in dit artikel naar de automatisering binnen horecakeukens in de loop der jaren!

Snijden

Allereerst het snijden van etenswaren: vroeger gebeurde dat allemaal met een simpel mes. Zowel groenten, vlees als brood werden allemaal met hetzelfde mes gesneden. Tegenwoordig gebeurd dit steeds meer door middel van machines. Zo staat er in de meeste horecakeukens een aparte groentesnijder, broodsnijder en vleessnijder! Snijden gebeurt steeds minder met de hand. Met een machine gaat het immers een stuk sneller en het is bovendien nauwkeuriger. Je kunt bij een snijmachine namelijk een bepaalde dikte instellen en vervolgens worden alle stukjes in precies dezelfde dikte gesneden! Iets wat met de hand niet te doen is. Het kopen van allemaal aparte snijmachines kost uiteraard een hoop geld. Ook moet je er de ruimte voor hebben. Het is echter wel een investering waardoor je sneller en makkelijker kunt werken. Op de lange termijn is het aanschaffen van dergelijke snijmachines het dus zeker waard! Voor diverse snijmachines kun je terecht bij Horecawebstore.

Mixen

In een horecakeuken moet er vaak iets gemixt worden. Denk aan beslag mixen, een smoothie maken of het bereiden van een ouderwetse stamppot. Ook dit is iets wat vroeger handmatig met een klopper werd gedaan. Tegenwoordiger echter bijna niet meer. Zo is er in iedere horecakeuken wel een elektrische klopper, staafmixer en blender aanwezig. Wanneer je bijvoorbeeld deeg maakt, moet je goed mixen tot het beslag mooi glad is. Wanneer je dit met de hand moet doen, ben je lang bezig en raak je veel energie kwijt. Wanneer je een apparaat gebruikt hoef je enkel op een knopje te drukken en de rest gaat vanzelf! Zo kun je jouw energie weer voor andere dingen gebruiken. 

Rollen

Tot slot het rollen van deeg. Ook dit is iets wat vroeger handmatig gebeurde, namelijk met een deegroller. Tegenwoordig gaat ook dit steeds meer automatisch. Zo bestaan er speciale pastamachines en pizzadeegmachines.